Den senaste tiden har det varit en hel del diskussion om människovärde. Debatten har gått het om huruvida samkönat äktenskap är en människorättsfråga, eller om det över huvud taget är något som är OK.
Andra återkommande ämnen är vilken roll etnicitet och religion har. Det talas mycket om hur mycket vikt bör läggas vid invandrares etnicitet eller religion. Att åsikterna går i sär är inget nytt. Så kommer det antagligen alltid att vara. På gott och ont. Samtidigt blir vi påminda det om hur viktigt det är att känna till sin egen religiösa och kulturella bakgrund i möte med andra kulturer och religioner. I ett skede debatterades det om det är OK för kristna att yoga, eller om yoga är en slags religiös utövning snarare än en motionsform.
Jag förnekar inte att religion och kultur är viktiga. Men jag vill se ännu djupare. Jag vill se människan bakom etniciteten, kulturen och religionen. Alla är vi människor. Alla är vi innerst inne lika sårbara. Alla behöver vi omtanke och kärlek. Alla behöver vi få bekräftelse över att vi duger precis sådana vi är, med de fel och brister vi alla har. Alla brås vi på vår kultur och vår bakgrund. Alla har inte samma lycka att få växa i ett hem fylld av omtanke och kärlek. Men alla har rätt att bli älskade. Ingen har rätt att frånta någon människa den rätten. Det är det som är det viktiga att komma ihåg. Ingen får frånta en annan människa rätten att vara människa.
Bra skrivet! Tack!
SvaraRaderaTack för din kommentar Kalle. Vad roligt att du gillade texten!
RaderaGlad påsk!