lördag 21 september 2013

Livet som Snusmumrik

Tänk om livet vore som i Mumindalen. Lika obekymrat. Alla problem skulle lösas av en mild och klok Mamma. Det skulle vara ständigt sommar eller höst eftersom man skulle sova hela vintern. Eller söka sig till någon annan, varmare ort, under vinterhalvåret så som Snusmumriken gör.

Snusmumriken är min absoluta favorit. Jag önskade att jag kunde leva ett liknande liv som han gör. Vara lika lugn och sansad och göra vis beslut. Det skulle vara skönt med ett liv utan tidtabeller och krav. Att kunna leva enligt naturens rytm. Vakna då det är dags och vandra då det känns för att jag vill göra det.

Vi lever inte i en sagovärld. Jag får inte bestämma när jag vill vakna eller förflytta mig till en annan plats då jag känner för det.
Men vi kan alltid försöka göra det bästa av situationen. Njuta av de små stunderna av lycka och frid.

söndag 15 september 2013

Downshifting

Downshifting har länge varit ett modeord. Downshifting är en motreaktion mot det allt mer stressande tempot i samhället. Det innebär att man strävar efter att öka sin livskvalitet genom ett enklare och lugnare levnadstempo och genom att minska på konsumtionen.

Jag har bestämt mig för att pröva på downshifting. Jag har märkt att jag på senare tid har lagt ner allt mer, och definitivt alltför mycket,  tid på strunt såsom TV och onödigt surfande -samt spel. Fram för allt spelandet har tagit allt för mycket tid från mycket viktigare och nyttigare sysselsättning.  Det ger mig dåligt samvete och ökad stress. Ingendera bidrar heller till att öka koncentrationsförmågan. Tvärt om leder det snabba informationsflödet och det allt ökande behovet att vara uppdaterad hela tiden, till en slags otålighet. Allt skall sker så snabbt på sociala medier.

Genom att gå in för downshifting strävar jag härmed av att välja bort en alltför stor konsumtion av TV och sociala medier på fritiden. I stället för dessa lyfter jag fram vikten av motion och böcker. Böcker tryckta på papper, alltså.  Jag hoppas att jag med detta val ökar min livskvalitet och min koncentrationsförmåga. Förr klarade jag mig också utan social medier, månne jag inte nu också gör det?